Pardubická opozice zpochybňuje volbu nové městské architektky

Pardubice - Městskou architektkou Pardubic se od července stane Petra Nacu. Radní ji jednomyslně vybrali ze tří kandidátů, avšak volbu dosavadní provozovatelky projekční kanceláře provázejí kritické hlasy ze strany opozice. Důvod je fakt, že Petra Nacu je členkou ODS, tedy nejsilnější politické strany ve městě. V budoucnu by proto podle opozičních zastupitelů mohla podlehnout politickým tlakům či nárokům investorů. Radnice to však nepovažuje za problém, protože funkce vedoucího útvaru urbanismu a architektury je ryze apolitickou funkcí. Navíc podle ní má každý právo na politický názor.

Celých 18 let neměly Pardubice svého hlavního architekta. Petra Nacu tvrdí, že kdyby odbor existoval už dříve, některé budovy by teď v centru města nestály. S tímto názorem souhlasí i opoziční zastupitelé Pardubic, podle kterých by ovšem nový hlavní architekt měl být nestraník. Pardubické architektce proto doporučují, aby ODS opustila. Nacy však tvrdí, že případnému nátlaku nepodlehne, navíc její stranický šéf, primátor Jaroslav Deml, takové názory vylučuje. „Já něco takového určitě nedopustím,“ uvedl Deml.

Bývalý hlavní architekt Pardubic, Milan Košař, je však k takovým slibům nedůvěřivý. „Neměla by být součástí žádné politické strany, neboť se tím vyhne tlakům, které na tuto roli bezpochyby vždycky byly,“ vysvětlil. Opozice dodává, že už výběrová soutěž na post hlavního architekta, proběhla pochybným způsobem. Kromě architektky Nacu se konkurzu účastnil Vladimír Lavrík z České Lípy a Aleš Klose z Pardubic. Pardubice měly naposledy alespoň poradní orgán složený z architektů tří generací v roce 2006. Jeho činnost po roce skončila. Právě v něm působil architekt Klose.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)