Obyvatelé Hanspaulky se bojí o usedlost Perníkářka

Praha - Obyvatelé pražské vilové čtvrti Hanspaulka jsou opět ve střehu kvůli areálu Perníkářka. Obávají se nové zástavby. Starou, památkově chráněnou usedlost Perníkářka má totiž od Akademie věd slíbenou developerská společnost Multiprojekt. Už je dokonce uzavřená smlouva o budoucím odkupu. Jenže starousedlíkům přijde machinace s pozemky podezřelá. Hlavně proto, že Akademie věd získala parcelu od města na to, aby tam mohla zřídit ubytovnu pro zaměstnance.

Na konci loňského roku si městská část Praha 6 s Akademií věd vyměnily pozemky v areálu barokní usedlosti Perníkářka na Hanspaulce. Pozemek pod historickou budovou získali vědci, sousední pozemek městská část Praha 6, aby zde mohla zřídit park. „Akademie věd v době směny, kdy to schválili zastupitelé, tvrdila, že zde chce vybudovat objekt pro budoucí vědce,“ říká mluvčí městské části Praha 6 Martin Šálek.

Jenže Akademie věd svůj záměr okamžitě změnila, pobočku ústavu experimentální botaniky tady zruší a parcelu po výměně pozemků výhodně scelenou a navíc s příjezdovou cestou prodá. S developerem už uzavřela smlouvu o budoucím odkupu. „Ty peníze, které bychom eventuálním prodejem získali, chceme investovat do stavby nové budovy ústavu v Lysolajích,“ připomíná ředitelka Ústavu experimentální botaniky AV Eva Zažímalová.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Hanspaulky na transakce s pozemky nahlížejí s obavami. Dobře vědí, jak silné jsou tlaky developerů stavět v této rezidenční čtvrti. „Část toho pozemku byla již před rokem 1989 vyčleněna pro stavbu nějakého domu,“ uvádí zástupce Sdružení přátel Hanspaulky Michal Pokorný. „Zaskočilo mě, že to bylo prodáno jako celek,“ dodává další z členů sdružení Ladislav Trojan.

Není to poprvé, co starousedlíci vystupují proti zástavbě na pozemcích Perníkářka. Už před zhruba šesti lety iniciovali petici a ke stejnému kroku se chystají i teď. Budoucí majitel Perníkářky se snaží obyvatele uklidnit. „Záměrem naší firmy je rekonstruovat původní usedlost a ve spolupráci s památkáři ji zachránit. Stavební činnost se samozřejmě omezí pouze na tuto historickou stavbu a území zastavěné jednotlivými přiléhajícími budovami,“ vysvětluje zástupce developerské společnosti Multiprojekt Jan Knobloch.

Okolní pozemky, které slouží jako zeleň, developer zastavět nehodlá. A změnit funkci jejich využití neprosazuje v novém územním plánu ani městská část.