Výstavbu bytů v Táboře komplikuje kontaminovaná půda

Tábor - Výstavba obytných domů v bývalých vojenských kasárnách Jana Žižky v Táboře se komplikuje. Zástupci stavebních firem zjistili, že půda, kde by měli začít stavět, je kontaminovaná. O jaké látky se jedná teď mají zjistit chemické rozbory. Výstavba nových bytových jednotek se tak zřejmě opozdí a taky prodraží. Investoři plánují, že na místě do roku 2016 postaví moderní čtvrť s více než 500 byty za téměř jednu miliardu korun.

Vojáci tankového praporu z kasáren odešli před pěti lety. Po vojenské technice tu zůstala kontaminovaná půda. „Pod čerpací stanicí je zemina kontaminovaná v některých místech až do hloubky deseti až patnácti metrů,“ upřesňuje místopředseda Tábora Jiří Bartáček (ODS).

Půda pod čerpací stanicí ale není jediným kontaminovaným místem. Dalšími jsou garáže a také odstavná parkoviště, která sloužila vojenské technice - tam je půda kontaminovaná do hloubky jednoho metru. 

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Zatím se ale přesně neví, kolik metrů čtverečních půdy je zasaženo a jaké látky obsahuje. To by měly objasnit vzorky, které odeslali investoři k odbornému posouzení. Staré vojenské budovy se měly už letos začít bourat, téměř všechny ale stále stojí. Pokud rozbory půdy potvrdí kontaminaci, výstavba bude dražší a její zahájení se opozdí. Výsledky chemických rozborů by měli investoři znát během několika týdnů.