Obyvatelé Zákup brojí proti prohlášení vodohospodářů o území záplav

Zákupy (Českolipsko) - Obyvatelé Zákup hovoří o svých pozemcích jako o znehodnoceném majetku. Důvodem je názor vodohospodářů, kteří rozsáhlé oblasti v Zákupech prohlásili za záplavové území. V něm se ocitly mnohé parcely a soukromé pozemky, kde se nyní nesmí stavět. Podle obyvatel, kteří zde dlouhodobě žijí, je prohlášení vodohospodářů přehnané. Úředníci však mají jiný názor.

Celé plány zákupské radnice jsou nyní ohroženy kvůli prohlášenému rozsahu záplavového území Svitávky. Ocitlo se v něm široké okolí říčky s desítkami parcel připravovaných k prodeji i centrum města. „Z našich zkušeností lze předpokládat, že tady voda nebude,“ tvrdí místostarosta obce Sylva Moravcová. Také soukromníci řeší nenadálé problémy. Možnosti výstavby mají omezené i kvůli pojištění nemovitosti, které jsou nyní úředně součástí ohrožených oblastí.

Podle vodohospodářů nelze v budoucnu vyloučit případnou stoletou povodeň. Zákupská radnice se snažila o změnu rozsahu záplavového území, ta by však stála půl milionu korun. „I to bychom snad akceptovali, kdybychom však měli stoprocentní jistotu, že bude výsledek takový, jaký si přejeme,“ tvrdí starostka Zákup Miloslava Hudaková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Za nejlepší protipovodňové opatření by zákupští občané považovali pravidelnou údržbu koryta Svitávky - na ni však čekají marně. Plány na budoucí výstavbu radnice prozatím odložila, neboť prý nechce investovat do nejistoty. Kvůli tomu čelí kritice místních obyvatel.