Hejtman Královéhradeckého kraje odmítl podepsat zakázku za 300 milionů

Hradec Králové - Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc odmítl podepsat zakázku za 300 milionů s firmou Energia Projekt. Společnost měla pro krajské nemocnice šest let zajišťovat různé služby. Výběrové řízení ale bylo podle hejtmana neprůhledné. Soutěž proběhla na konci roku, nové vedení holdingu nemocnic se o ní dozvědělo až letos na jaře a ještě podle něj neskončila. Chce ji proto nejprve oficiálně ukončit a poté zřejmě i zrušit. Energia ale má dopis od organizátora tendru z loňského 9. prosince, že soutěž vyhrál a že má s krajem uzavřít smlouvu. Vedení holdingu nyní uvažuje, že průběh soutěže nechá prověřit policií.


Podle holdingu byla soutěž vypsaná zbytečně, protože nemocnice žádné služby nakupovat nechtějí. Když si je ředitelé nemocnic zajistí sami, přijdou je podle nich levněji. Energia ale namítá, že to dokáže ještě za lepších finančních podmínek. Pro její vlastníky měla být smlouva s krajem životní zakázkou. Kontrakt řeší tři strany textu návrhu smlouvy, který Energia Projekt předložil kraji, ten ale smlouvu podepsat odmítá.

Dokumentace k soutěži se zatím nedohledala

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Určitě tu smlouvu nepodepíšu, dodnes jsme nedohledali protokoly výběrové komise a nemáme přesně podklady k tomu, že to výběrové řízení bylo správné,“ řekl ČT Franc. Podle ředitele Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martina Scháněla navíc neexistuje ani rozhodnutí představenstva holdingu, které má jediné právo určit vítěze soutěže: „Není tu žádný podepsaný podklad, alespoň v naší dokumentaci. Nemáme ani žádné rozhodnutí představenstva, že by byl vybrán vítězný uchazeč, se kterým by měla být uzavřena smlouva.“

Energia Projekt získal zakázku vloni těsně po volbách, kdy zdravotnictví kraje řídil bývalý radní Rostislav Všetečka z ODS, který je dobrý známý společníka Energie Petra Smoly. Firma ale tvrdí, že známosti neměly na výsledek vliv. „Považujeme se za vítěze soutěže, trváme na uzavření smlouvy a budeme jednat o jejím obsahu a předmětu díla,“ řekl ČT Smola. Do soutěže se přihlásily dva uchazeči, jednoho zadavatel vyloučil.