Liberecký kraj platí za pacienty méně, než očekával

Liberec - Mnohem méně, než se čekalo, zaplatil zatím Liberecký kraj za pacienty na regulačních poplatcích, od února do dubna to bylo necelých pět milionů korun. Už nyní je jisté, že původně vyčleněných dvaatřicet milionů kraj rozhodně nevyčerpá. Poplatky platí kraj v nemocnicích v České Lípě a v Liberci, v léčebně respiračních nemocí ve Cvikově a od května nově také v lékárně ve Frýdlantu. Právě to, kde kraj poplatky platí, je předmětem kritiky ze strany opozice, podle ní jsou lidé z Jablonecka a z Pojizeří, kde žádná krajská zdravotnická zařízení nejsou a kde pacienti poplatky platí, diskriminováni. Jak ale vyplývá ze statistiky, ani tam, kde nemusí, velká část lidí poplatky platí dál.

Jeden pacient zaplatí ze svého, za druhého zaplatí Liberecký kraj. Hejtmanství odhaduje, že, kde to jde, nechává si regulační poplatky proplatit asi polovina pacientů. „Byli jsme připraveni, že to bude o něco více, ale není tomu tak,“ uvedl radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák (ČSSD). Nejvíc, přes tři miliony korun, vyplatil kraj liberecké nemocnici, největší zájem mají pacienti o úhradu položky na receptu. „Zejména u starších lidí je to poměrně významná položka v rozpočtu. Zejména proto, že léků mají celou řadu,“ potvrdil lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Martin Zítek.

Ani samotní pacienti nejsou jednotní, jedni mají za to, že ve zdravotnictví je peněz víc, než dost, jiní platí, protože jsou přesvědčeni, že je to tak správně. „Je to samozřejmě volba každého, my jsme občanům chtěli pomoct napravit tuto sociální nespravedlnost,“ prohlásil hejtman kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Opozice úhradu poplatků kritizuje, podle radního Petra Beitla (ODS) to je: „Evidentní obcházení zákona, který byl schválený parlamentem. A je jedno jakou formou nebo z jakého důvod.“ Hejtman Eichler však tvá na svém: „Myslím, že to využívají právě ti, kteří to nejvíce potřebují.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vzhledem k osvobození dětí a seniorů od poplatků teď kraj očekává, že ušetří ještě víc. Hejtmanství odhaduje, že z vyčleněné částky nakonec zaplatí asi polovinu. Ve skutečnosti ale bude samozřejmě záležet na tom, jak to s poplatky dopadne v parlamentu.