Liberecká opozice kritizuje nové členy rady nemocnice

Liberec - Sociální demokraté, kteří stojí v čele Libereckého kraje, změnili obsazení dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec. Nově v ní zasedne například hejtman Stanislav Eichler nebo poslanec za ČSSD Robert Dušek. Právě jeho dosazení kritizuje krajská opozice. Vadí jí, že Duškovi skončí na podzim mandát v poslanecké sněmovně a pak bude kraj v nemocnici zastupovat jako běžný občan. Dušek totiž není členem krajské rady ani zastupitelstva.


Podle opozice sociální demokracie jeho jmenováním do rady přestřelila. „Byl poslanec, který není zároveň členem zastupitelstva, neměl zastupovat Liberecký kraj v žádném statutárním orgánu,“ tvrdí Martin Půta z opoziční strany Starostové pro Liberecký kraj. Nelíbí se mu, že Dušek bude zastupovat zájmy kraje jako soukromá osoba - pokud poslanecká sněmovna zkrátí funkční období, Dušek nemusí být v říjnu poslancem.

ČSSD si ale stojí za svým a tvrdí, že poslanec Dušek je správnou volbou. „Zastupuji občany a pacienty Libereckého kraje úplně stejně jako člen krajského zastupitelstva,“ říká sám Dušek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Opozice kritizuje i Duškovu kvalifikaci

Kritika opozice ale upozorňuje i na to, že nový člen dozorčí rady nemocnice nemá ani potřebnou kvalifikaci. Nikdy ve zdravotnictví nepracoval a jediným jeho kvalifikačním předpokladem je podle kritiků jeho stranická příslušnost k sociální demokracii. Ta Duškovu politickou angažovanost nijak nepopírá. „Je předseda krajského výkonného výboru sociální demokracie, narodil se a bydlí v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Stanislav Eichler.

Změny v dozorčí radě liberecké nemocnice se podařilo ČSSD prosadit až napodruhé. Před měsícem se totiž na jednání zastupitelstva nesešli její členové v dostatečném počtu.