Spory kolem stavební uzávěry v Úhonicích pokračují

Úhonice - Obyvatelé Úhonic u Prahy stále nemohou svobodně rozhodovat o svých pozemcích. Obec totiž používá nezákonné nařízení o stavební uzávěře i přesto, že Krajský úřad Středočeského kraje úhonické zastupitele vyzval, aby chybné nařízení zrušili. Obec na krajský úřad odeslala jen návrh, že některé body uzávěry změní. Dělit nebo scelovat vlastní pozemky je tak pro místní zatím nemožné.

Obyvatelé Úhonic, kteří chtějí rozdělit nebo naopak scelit své pozemky, musí žádat zastupitelstvo o výjimku. Stanovuje to nařízení o stavební uzávěře z roku 2006, přestože je nezákonné. Kraj proto už v únoru obec vyzval, aby nařízení zrušila. Nestalo se. Mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková informovala, že zastupitelé Úhonic odepsali, že žádají prodloužení lhůty, aby učinili nápravu. Zákon však nic takového nezná.

Kraj zvažoval stížnost k ústavnímu soudu. Nařízení o stavební uzávěře platí dál. A tak se jeden z obyvatel Úhonic rozhodl dokonce držet na protest proti průtahům hladovku. Po jednání na krajském úřadě od ní nakonec upustil. Podle nového precedentního rozhodnutí ústavního soudu se teď totiž kraj může do záležitosti znovu vložit.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Ředitel středočeského krajského úřadu Petr Hostek (ČSSD) se nechal slyšet, že nyní je vedeno stavební řízení, podle něhož by mělo vyjít najevo, že stavební uzávěra byla vydána neoprávněně a bude zrušena. Pokud ani na další výzvu kraje obec nezjedná nápravu a nařízení o stavební uzávěře nezruší, bude celou záležitost řešit soud.