Praha má nový Justiční palác

Praha - Metropole má ode dneška největší justiční palác v Česku. Vznikl v bývalých kasárnách v ulici Na Míčánkách v Praze 10. Lidé tak pod jednou střechou najdou čtyři obvodní soudy a zastupitelství. S myšlenkou vybudovat soudní areál přišel před šesti lety ombudsman, tehdejší ministr spravedlnosti, Otakar Motejl.

Do justičního paláce Na Míčánkách přesídlily zastupitelství a soudy pražských obvodů 4, 8, 9 a 10. Rekonstrukcí kasáren a výstavbou jednoho nového objektu vznikl za dvě a půl miliardy korun komplex, který pojme téměř sto soudních síní. Pracuje zde tisíc zaměstnanců. „Historicky poprvé na území České republiky je kompletně zajištěna bezpečnost soudních zaměstnanců, protože jsou přísně odděleny prostory pro veřejnost i pro soudce a soudní zaměstnance a soudce se poprvé s účastníkem sejde až v soudní síni,” dodává předseda Městského soudu Jan Sváček.

Doposud využívané budovy soudů byly nedůstojné. Ten pro Prahu 9 například léta sídlil ve skladu chemikálií, pro Prahu 8 zase v činžovním domě. Podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla navíc u těchto pracovišť vznikala povinnost platit vysoké nájemné. Situace podle něj byla neudržitelná. „Provoz jednoho velkého justičního areálu bude určitě méně nákladný než provoz dosavadních budov, kde sídlily tyto justiční instituce,” říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a dodává, že například bude potřeba méně příslušníků justiční stráže.

I když areál ministr spravedlnosti oficiálně otevíral až dnes, veřejnosti už některá pracoviště slouží od konce září. „Momentálně dokončuje stěhování soud pro Prahu 8 a budeme tady všichni,” usmívá se předseda Obvodního soudu pro Prahu 9 Alexandr Rudý.

Sloučením čtyř soudů a zastupitelstev ministerstvo spravedlnosti ročně ušetří na provozních výdajích do deseti milionů korun. Samotnou stavbu Justičního paláce pak bude splácet ještě v roce 2008.