Zemřelý extremista bude mít v Litvínově opět pamětní desku

Litvínov - V severočeském Litvínově se po čase opět začíná jednat o problematice pořízení pomníku extremisty Miloše Reha, který před deseti lety zemřel v tamní potyčce s romským mladíkem. Dopravní podnik dal po konzultaci s litvínovským magistrátem souhlas s jejím umístěním na plotě svého areálu. Památku Miloše Reha navíc chtějí jeho příznivci uctít už tuto sobotu, kdy chystají smuteční průvod Litvínovem.

Pamětní deska připomínající smrt Miloše Reha už v minulých letech na plotě dopravních podniků stála. Musela být však zakrátko odstraněna, neboť nesla znaky podobné symbolům propagujícím nacistické bojové jednotky. Na nové pamětní desce už má být jen datum narození a jméno zemřelého. „To jsme si pohlídali a po projednání s městem Litvínovem jsme k vyvěšení dali souhlas,“ ujišťuje ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Milan Dundr.

Část romských aktivistů však proti povolení protestuje a kritizuje radnici za to, že veřejně podporuje neonacismus. Odhalení pamětní desky podle nich udělá ze zemřelého skinheada jakéhosi mučedníka. „Znova tady zdůrazňuji: Odkdy se stavějí pamětní desky a památníky neonacistům v České republice ve 21. století?“ uvedl aktivista Ivan Veselý. Volák však namítá, že by radnice jednala stejně i v případě, kdyby na místě zahynul romský občan či kdokoliv jiný.

Reportáž a vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle zpráv severočeského zpravodaje ČT Jana Stuchlíka se pravidelného pochodu Litvínovem účastnilo v posledních letech stále méně lidí. Radnice se však od loňského roku obává, že by se Litvínov mohl stát neoficiálním centrem extremismu, neboť před rokem se na smutečním pochodu sešlo 250 účastníků.