Jezdeckou sezónu v Pardubicích ukončil policejní hon na lišku

Pardubice - Jezdeckou sezónu na pardubickém závodišti zakončila Hubertova jízda. Svátek všech milovníků koní si užili především policisté. Jízdní oddíl Městské policie tu pořádal hon na lišku.

Policejní hlídka na koních se na pardubickém závodišti předvedla jako z akčního filmu. Muži zákona ale ani tentokrát nehonili vraha nebo zloděje. „Naše služba je velice zajímavá, ale takové ty akční akce, které vidíte v televizi u nás neprobíhají, protože většinou máme naše občany velice slušné a dbají zákona,” pochvaluje si příslušník hlídky Josef Málek.

Pořádně zajezdit si teď mohli na pardubickém závodišti při Hubertově jízdě. Tradiční hon vedl jezdec s liščím ohonem. Toho museli policisté následovat. Nechyběly skoky přes překážky ani pády. „Z celého honu se sbírají prohřešky všech účastníků a večer na takzvaném soudu se jim to před soudem sečte a budou za to muset zaplatit, nějakou lahví vína nebo něčím podobným,” vysvětluje Marcela Šedá ze závodiště v Pardubicích.

Městská policie v Pardubicích si pro své hlídky vybrala plemeno starokladrubského vraníka a bělouše. Podle Jiřího Bělohlava ze závodiště jsou to velmi vytrvalí a houževnatí koně a dobří skokani. „Používají se někdy i pro drezúru, ale jejich specifikace je kočár,” dodává. Jízdní oddíl disponuje čtyřmi koňmi, o které se stará pět strážníků. „V podstatě s koněm se musí pracovat každý den, takže buď jsou ve výcviku, ve službě nebo mají nějakou akci,” upřesňuje ředitel pardubické Městské policie Petr Kvaš.

Hony v místech, kde je dnes pardubické závodiště mají dlouhou tradici. Jezdci se tu za kořistí proháněli ještě po soukromých pozemcích. „Jezdilo se přes všechno, co bylo v cestě – ať to byly příkopy, kameny, zdi, živé ploty,” vypočítává Jiří Bělohlav. Hon na lišku ukončil letošní jezdeckou sezónu na pardubickém závodišti.