Na kuřácké ubytovně bydlí i novorozenci

Ústí nad Labem - Hygienici varují, že ubytovna v ústecké části Střekov není vhodná pro děti. Přesto tam budou bydlet dál včetně novorozenců. S provozovatelkou zařízení si totiž nedokázaly po dobrém poradit obvodní radnice ani magistrát. V záloze mají už jen jediné řešení, tím je uzavření celého objektu. Majitelka totiž trvá na tom, že je z hygienického hlediska vše v pořádku.

Svobodárna, tedy dům pro svobodné pány nebo dámy. Tak v roce 1972 odborníci zkolaudovali tuto budovu. Dnes tu už ale najdeme celé rodiny i s malými dětmi. A to je podle hygieniků problém. „Pro ošetřování dětí je potřeba zajistit i vaničky, přebalovací stoly a tak dále a toto tam přítomno není,“ uvádí ředitel Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem Josef Trmal.

Všechno je v pořádku, říká provozovatelka ubytovny Lea Anderlová. Na každém patře je podle ní sedm sprch a maminky tu prý mají všechno, co potřebují. Před kamerou ale mluvit nechtěla a do objektu štáb ČT tentokrát ani nepustila. „Ta ubytovna je kuřácká, a myslím si, že by měla být nekuřácká už jenom proto, že tam bydlí včetně novorozeňat,“ říká starosta ústecké části Střekov Vlastimil Žáček.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Úřady už s Leou Anderlovou jednají o nápravě několik měsíců. Podnikatelka ale stále tvrdí, že není co řešit. „Jednání má na starosti akční centrum města Ústí nad Labem, které v sobě zahrnuje jak policisty, tak hasiče, společnost Člověk v tísni a samozřejmě i zástupce magistrátu,“ vysvětluje Ivana Solničková z tiskového oddělení ústeckého magistrátu. „Musím říct, že ze strany podnikatelky je splněno velice málo,“ přiznává starosta Žáček.

Pokud provozovatelka nesplní dohodnuté podmínky pro další provoz ubytovny, může podle střekovské radnice dojít v krajním případě i k jejímu uzavření.