V Hradci se ukázala stará i současná letadla

Hradec Králové - Letiště v Hradci Králové patřilo o víkendu mezinárodní letecké přehlídce International Flying Display. Představilo se na ní přes 60 letounů z osmi zemí, vojenských i civilních. Letecká přehlídka začala včera ukázkou dvojice nadzvukových stíhacích letounů Jas-39 Gripen české armády. Představil se také například největší dvouplošník na světě, AN-2, přezdívaný Andula. "Je to mašinka poslušná, pěkně se s ní lítá. A je to dělník," říká pilot Milan Horvát.

Replika sto šest let starého stroje průkopníků aviatiky bratří Wrightů jménem Flyer (Letec) po hradeckém letišti za silného větru jen neposedně poskakovala. Připomněla chvíle, kdy se člověk poprvé odlepil od země a vzlétnul. Pořadatelé sestavili program, který zahrnuje jak historická letadla, tak ukázky akrobatických speciálů a vojenské techniky.

Na hradecké letiště se vrátí přehlídka CIAF

Organizátoři plánují v Hradci opět uspořádat velkou leteckou přehlídku CIAF, která se v roce 2003 z města přestěhovala do Brna. Hradečtí zastupitelé již na podporu akce schválili příspěvek 2,5 milionu korun za podmínky uzavření smlouvy na konání festivalu na dobu minimálně pět let.

„Drážní technika, světlotechnika, všechno je v naprostém pořádku. CIAF lze bez problémů tady udělat,“ uvedl dnes pořadatel přehlídky Aleš Cabicar. Pořadatelé největší letecké přehlídky CIAF už tady na hradeckém letišti zadali termín - první zářijový víkend.