Žhář na Mělnicku podpálil stojící kamiony

Brozánky (Mělnicko) - Požár v areálu dopravní firmy Tomitransport v Brozánkách na Mělnicku, který vypukl v noci na pondělí, způsobil podle nových informací od hasičů škodu až 50 milionů korun. Shořelo při něm třináct tahačů, šest návěsů a jeden osobní vůz, naštěstí nikdo nebyl zraněn. V jednom z tahačů sice po svém výkonu odpočíval řidič, stihl však opustit vozidlo s dostatečným předstihem. Oheň založil žhář. Motivů tohoto činu může být několik, vyloučen není ani pojistný podvod.

„Požár byl bezpochyby založen úmyslně, teď jde jen o to zjistit jakým způsobem. Šířil se z několika ohnisek,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Policisté nyní pracují s několika vyšetřovacími verzemi, mezi nimiž je i pojistný podvod. Spekuluje se také o pomstě nebo konkurenčním boji.

„Případ zatím vyšetřujeme jako podezření z trestného činu poškozování cizí věci,“ řekl mluvčí středočeských policistů Pavel Truxa. Majitel firmy stále není k zastižení. Policejním vyšetřovatelům by mohl v objasnění celé záležitosti pomoci řidič, který v době požáru spal v jednom z kamionů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Oheň se šířil díky hořlavinám bleskově

Hlášení přijali operátoři tísňové linky kolem půl třetí ráno - devět hasičských jednotek se snažilo dostat požár pod kontrolu. Ohněm bylo zasaženo třináct zaparkovaných tahačů, jedenáct návěsů a jedno osobní auto. Při zásahu došlo ke komplikacím, když vlivem ohně a silného žáru explodovaly pneumatiky a tlakové lahve od plynových vařičů. Při požáru se uvolňovaly i škodlivé látky. Hasiči se snažili o rychlé zlikvidování požáru, ale jejich úkolem bylo také ochránit zasažené automobily a okolní budovy.

„Kamiony stály vedle sebe, takže se požár přes ně šířil snadno,“ řekl mluvčí. Některé návěsy byly navíc již naloženy nákladem, jako jsou autobaterie, prací prášky nebo plastové fólie. Okolím se šířil nepříjemný kouř, obyvatelům okolních obcí proto hasiči doporučili neotvírat okna a nevycházet.