Rekonstrukci náměstí komplikuje významný objev

Hradec Králové - Rekonstrukci náměstí v Novém Městě nad Metují na Náchodsku potkala nečekaná komplikace, za kterou stojí významný objev. Archeologové tam totiž našli studnu z počátku 16. století. A verdikt památkářů zní jasně - studna musí zůstat zachovaná. Město si teď musí poradit nejen se změnou projektu, ale také s termínem dokončení. A každé další kopnutí navíc může znamenat nové překvapení.

Studna byla ukrytá jen několik desítek centimetrů pod povrchem. Podle archeologů patří k tomu nejcennějšímu, co se zatím v souvislosti s rekonstrukcí náměstí podařilo objevit. „Nahoře je podepřená čtyřmi klenbami, za nimi jsou čtyři sklípky do čtyřlístku a pod nimi vedla studna. Podle písemných pramenů měla být minimálně dvacet sedm metrů hluboká. Je velice významnou památkou, která dokresluje vývoj této lokality,“ přibližuje nález archeoložka Martina Beková.

Jenže zajímavý nález s sebou nese i komplikace. Město studnu musí zachovat a zastupitelé měli na vybranou. Buď památku nechají překrýt betonovým pláštěm, nebo skleněnou deskou. Zvolili druhou variantu. „Chceme, aby lidé měli možnost si památku prohlédnout seshora a navíc by měl být tento nález zespodu nasvícen,“ prezentuje svou představu místostarosta města Petr Hable.  

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zachování studny ale znamená změnu projektu a možná také posunutí termínu dokončení prací. Situace je složitější o to, že rekonstrukce je z velké části placená z evropských fondů. „Musíme zažádat poskytovatele dotace o schválení této změny. Je to změna vyvolaná historickým nálezem a já doufám, že to všechno dobře dopadne,“ informuje vedoucí odboru rozvoje Nového Města nad Metují Simona Vojnarová.

Kdy stavební práce na náměstí skončí, vedení města zatím nedokáže odhadnout. Záležet bude hlavně na tom, co všechno ještě archeologové objeví. Část náměstí stále ještě zůstává nerozkopaná.