Nové trolejbusy v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Šest nových nízkopodlažních trolejbusů vyjede ještě do konce letošního roku do ulic v Ústí nad Labem. Město chce vozový park dopravního podniku co nejdřív obnovit. Některé trolejbusy jsou skoro dvacet let staré a poruchové. Jeden z nich před dvěma měsíci dokonce shořel. První nový trolejbus vyjede do ústeckých ulic už příští týden.

Skoro tři čtvrtě miliardy korun. Tolik by ústeckou radnici stála kompletní obnova vozového parku dopravního podniku. Ve městě jezdí šest desítek trolejbusů, polovina z nich pochází z přelomu let 1988 a 1989. Radnice zatím koupila šest nových vozů, které stály 90 milionů korun. „Město dalo 22 miliónů, zbytek financuje Evropská unie,” uvedl primátor Ústí nad Labem Jan Kubata.

Dodání nových trolejbusů urychlil srpnový požár jednoho z nejstarších vozů. Plně obsazený trolejbus na konci srpna úplně shořel. Důvodem byla podle šetření technická závada. Staré vozy jsou poruchové a vedení radnice tvrdí, že jejich výměna by měla být co nejrychlejší. „Takto starý vozový park se velice obtížně udržuje v provozuschopném stavu,” říká ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Pavel Havránek. „U mnohých trolejbusů je výměna už skutečně nezbytná,” dodává náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Jelínek.

Kompletně obnovit vozový park chce ústecká radnice do sedmi let. O peníze bude stejně jako v případě prvních šesti vozů žádat Evropskou unii. „Průměrné stáří trolejbusů by se tak pohybovalo mezi pěti a šesti lety, což je evropská špička,” říká primátor Ústí Kubata.