Pochod proti používání rtuti brojí proti Spolchemii

Ústí nad Labem - Omezit používání rtuti. To chtějí ekologové od ústecké Spolchemie. Aktivisté proto dnes uspořádali pochod za bezpečnější výrobu v chemičce. Spolchemie chce totiž na moderní technologii, ve které nebude toxickou rtuť potřebovat, přejít až za několik let.

Nevolnosti, poruchy vidění a v nejhorších případech i smrt. Takové nebezpečí znamená pro člověka rtuť. Ekologické sdružení Arnika chce přimět české chemičky, aby používání rtuti omezily. Nejčastěji ekologové kritizují neratovickou Spolanu a ústeckou Spolchemii: „Spolchemie patří v Ústí nad Labem k největším znečišťovatelům, je tady velká kontaminace rtutí v rámci toho jejího areálu, navíc emise rtuti unikají do ovzduší,” vysvětluje problém mluvčí Arniky Marek Jehlička. Podle Hany Kuncové je rtuť nebezpečná především při dlouhodobé inhalaci kontaminovaného vzduchu: „Pak se může projevit vliv na centrální nervovou soustavu.”

Spolchemie používá rtuť k výrobě chloru. Chemička ale slíbila, že její používání omezí. Do roku 2015 chce přejít na moderní technologii, ve které nebude rtuť potřebovat vůbec. Mluvčí podniku Zdeněk Rytíř vidí reálný termín v roce 2013. Podle ekologů je to ale pozdě – podle Kuncové by byl reálný i rok 2009. „Lidé mají právo na to, žít ve zdravém životním prostředí a proto budeme samozřejmě budeme v našich aktivitách pokračovat,” dodává Marek Jehlička.

Nový provoz bude ústeckou Spolchemii stát asi miliardu korun. Nejdřív ale musí ukončit sanaci svého areálu, za odstranění této ekologické zátěže zaplatí stát půldruhé miliardy. Arnika chce o monitoringu rtuti jednat i s ministerstvem životního prostředí. Mimo jiné požaduje znovuzavedení imisního limitu pro tento toxický kov.