Klienti domova Bellevue odmítají novou ředitelku

Slaný - Místo uvítání přišly protesty, tak vypadalo první setkání klientů a zaměstnanců Domova pro zdravotně postižené Bellevue ve Slaném s novou ředitelkou. Vedením ji dočasně pověřili středočeští radní poté, co odvolali bývalou šéfku. Domov Bellevue je tak už pátým sociálním ústavem, kde došlo k personálním výměnám. Bývalá ředitelka je přitom podle ministerstva práce a sociálních vyhlášenou expertkou a proti rozhodnutí kraje nyní zvažuje odvolání.

Výsledkem úřadování sociálně demokratického vedení kraje za posledních čtrnáct dní je propuštěný ředitel Ústavu sociální péče ve Smečně, odejít musí ředitelka domova pro seniory v Jílovém u Prahy a nyní rada odvolala i ředitelku Domova Bellevue ve Slaném. Podle vedení kraje kvůli stížnostem klientů, jejich opatrovníků i zaměstnanců. „Stížnosti byly na péči, na jednání se zaměstnanci a ze záchranné služby,“ uvedla radní pro sociální věci Středočeského kraje Zuzana Stöcklová (ČSSD). Odvolaná ředitelka domova Bellevue Jana Rumlová se brání: „O žádné stížnosti jsem nebyla krajem informována.“

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je přitom Jana Rumlová expertkou v oblasti transformace a přechodu klientů na chráněné bydlení. V samostatných garsoniérách se zkoušejí starat sami o sebe i zdravotně postižení ve Slaném, bývalá ředitelka je sem přestěhovala kvůli špatnému stavu budovy v Ledcích. „Jsme skutečně vzorovým zařízením pro celou republiku. Nikdo, ani pracovníci, ani klienti a já už vůbec ne, nechápe, proč jsem byla odvolána a proč to směřuje k návratu do ústavu,“ dodala ředitelka Rumlová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Hlasitým bučením a voláním fuj dávali klienti domova najevo nesouhlas s novým vedením, propukly silné emoce, byly vidět slzy a slyšet nadávky. Kraj ale tvrdí, že výměna managementu projekty chráněného bydlení neohrozí. Přesto, až se opraví objekt v Ledcích, chce vedení kraje vrátit klienty tam, některé by přestěhovali do ústavu ve Vraném. „Máme dvě budovy: tento objekt a jeden ve Vraném. Rozhodne se v budoucnu,“ potvrdila radní Stöcklová.

Bývalá ředitelka nyní konzultuje se svým právníkem odvolání proti rozhodnutí kraje. Až se vypíše výběrové řízení, určitě se do něj přihlásí.