Bezplatný internet v Praze se nelíbí komerčním provozovatelům

Praha - Pražské městské části 5, 8 a 13 nabízí svým občanům bezplatný internet. Komerčním provozovatelům sítí se to ale nelíbí. Podle nich radnice vyhazují stovky tisíc korun zbytečně, protože jejich internet je pomalý a tak ho využije minimum lidí.

Radnice Prahy 8 spustila bezplatný internet zatím v pěti ulicích, do několika let má však signál přes wi-fi síť pokrýt osmdesát procent území. „Není omezen přístup, uživatel se dostane kamkoliv, je omezena jen šířka pásma, tedy rychlost,” říká starosta Prahy 8 Josef Nosek.

Někteří IT odborníci se domnívají, že obec by neměla suplovat služby, které jsou na trhu běžně k dostání, a utrácet za to peníze daňových poplatníků. „Stát by neměl konkurovat soukromým subjektům, má to smysl v místech, kde se to soukromým subjektům nevyplatí,” myslí si IT analytik Jan Lodl. „Ty sítě jsou schopné obsloužit jen určitý – omezený - počet uživatelů, a milionové částky, které na to radnice vynakládají, jsou nepřiměřené efektu, který to přináší uživatelům,” dodává ředitel společnosti Pe3net Petr Hromádko.

S tím nesouhlasí starosta Prahy 8 Nosek: „Půjčujeme si část kapacity vysílačů providerů, kteří na Praze 8 působí, nemáme žádné vstupní investice, neděláme žádné výstavby a podobně.”

Například Praha 13 rozšiřování bezplatného internetu do dalších míst ale raději dočasně přerušila. Telekomunikační společnosti totiž požádaly antimonopolní úřad a Evropskou komisi, aby prošetřili, zda se nejedná o nekalou konkurenci. „Nečerpali jsme z evropských fondů ani korunu, všechno jsme platili z našich prostředků, bezplatný internet má v našem podání sloužit zejména komunikaci mezi obcí a úřadem,” uvedl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Vedle městských částí chystá wi-fi síť postavit také magistrát. Z původního záměru provozovat placené připojení však město muselo slevit. Nový bezplatný projekt ale už bez připomínek schválil antimonopolní úřad, teď ho má ještě posoudit Evropská komise. Magistrát chce na vybudování městské sítě použít dotace z Evropské unie. Připojena k ní má být třetina Prahy.