V Pardubicích omezují pití na veřejnosti

Pardubice - Pardubice jsou dalším městem, kde chtějí omezit pití alkoholu na veřejnosti. Pro začátek vybrali tři problémové lokality a podle vyhlášky můžou strážníci udělit až třicetitisícovou pokutu. Počítají ale s tím, že k nejčastějším zákrokům bude patřit zabavení pití a vykázání hříšníků. To považují za nejúčinnější způsob, jak se s pitím na veřejnosti vypořádat. Lidé tuto iniciativu pardubického magistrátu vesměs přivítali.

Vlakové nádraží, Zborovské náměstí a okolí městské ubytovny pro sociálně slabé v Češkově ulici jsou lokalitami, na nichž se podle nové vyhlášky už nebude tolerovat pití alkoholu. „Rozhodli jsme se, že nechceme omezit občany na celém území města, ale začneme na těch nejproblémovějších místech,“ vysvětluje ředitel Městské policie Pardubice Petr Kvaš. „Podle vyhlášky mohou strážníci opilce z těchto míst vykázat a také jim alkohol mohou i zabavit,“ dodává vedoucí kanceláře pardubického primátora Michal Zítko.

Opora v nové vyhlášce chyběla hlavně strážníkům. Ti sami ale přiznávají, že pokutovat bezdomovce nemá význam. Trestem se tak může stát i vylité pivo nebo víno. „V případě, že bude dotyčný pokračovat v protiprávním jednání, tak mu bude alkohol prostě odebrán,“ říká Petr Kvaš.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na to, jaký dopad bude mít zákaz pití alkoholu na vybraných místech, čekají i záchranáři. „Často jsme voláni k osobám ležícím na ulici, které mohou budit falešný dojem závažné poruchy zdraví. Ve skutečnosti jsou opilí,“ uvádí vedoucí lékař záchranné služby v Pardubicích Otomar Kušička. 

Nová vyhláška omezující pití alkoholu se už brzy objeví na úřední desce. Platit začne během července.