Praha 5 čeká na svůj automat na sterilní stříkačky pro narkomany

Praha - Občanské sdružení Progressive chce do pražských ulic pro narkomany umístit automaty na hygienicky nezávadné injekční stříkačky. Dva z nich pět měsíců fungovaly v rámci pilotního projektu na pražském Smíchově. Veřejnosti se ale přítomnost takových automatů v ulicích nelíbila, a tak na základě protestů obyvatel radnice Prahy 5 v listopadu pilotní fázi ukončila. Experti na drogovou problematiku přitom jeho přínos oceňují.

„Projekt stále neběží. V současné době je hlavně na straně městské části Praha 5, zda se rozhodne celý projekt obnovit,“ poznamenal Vojtěch Janouškovec z občanského sdružení Progressive. Podle vyjádření tiskového mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka se však radnice chce k automatům vrátit. „Budou nainstalovány na vybraná místa ve chvíli, kdy se doladí všechny detaily, ale v tuto chvíli vám nejsem schopný říct konkrétní termín,“ řekl Myslík.

Podle zřizovatelů a odborníků na drogovou problematiku má přítomnost automatů ten přínos, že na rozdíl od streetworkerů a kontaktních center fungují automaty 24 hodin denně a jsou k dispozici i pro ty, kdo s odborníky nechtějí spolupracovat.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Automat funguje i v západních Čechách

Dostupná sterilní stříkačka podle výzkumů snižuje riziko šíření třeba HIV nebo žloutenky a to nejen mezi narkomany samotnými. „Narkomani jsou lidé, kteří mohou častokrát užívání drog před svým okolím tajit, jsou v kontaktu s běžnou společností. Řada z nich chodí do zaměstnání, bydlí u rodičů, stýká se s přáteli, kteří drogy neužívají,“ upozornila Barbora Orlíková z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Mimo Prahu využívají automat na stříkačky už půl roku klienti na západě Čech, kvůli obavám z odporu veřejnosti o něm ale provozovatelé zatím nechtějí podat bližší informace. V městské části Praha 5 funguje také další služba pro drogově závislé: na 10 místech se mohou bezpečně zbavit použitých jehel.