Studenti z Litomyšle dostali ocenění za robota

Litomyšl - Ocenění z rukou ministryně školství převzali tři studenti z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Nedávno zvítězili v prestižní mezinárodní soutěži vědeckých a technických projektů pro středoškoláky. Ve Spojených státech předvedli chytrého robota, který dokáže vyhledávat předměty a pak s nimi manipulovat. Výsledek své práce dnes ukázali i svým spolužákům.

Studenti zvítězili v konkurenci 278 týmových projektů. Do Spojených států postoupili jako vítězové národního kola soutěže organizované Asociací pro mládež, vědu a techniku Amavet. Oceněný student Marek Votroubek říká, že k úspěchu studentů pomohla v první řadě škola, kde mladí vědci získali základní znalosti z matematiky a fyziky. Největší podíl má ale vlastní sebevzdělávání.

Robot dokáže vyhledávat předměty pomocí vlastního programu a poté s nimi manipulovat. Příkazy mu zadává uživatel z počítače anebo pracuje automaticky, jak s úsměvem dodává jeho spolutvůrce Petr Bubeníček. Dovést robota k dokonalosti trvalo studentům zhruba rok. Jeho budoucí využití vidí například u jednotek pyrotechniků. Při jeho sestrojení pomáhaly hlavně počítače, jak sdělil oceněný student Jan Král.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Studentům z Litomyšle se podařilo porazit 1500 finalistů z 57 zemí. Ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Ivana Hynková proto neskrývala nadšení z úspěchu. Vítězství v prestižní mezinárodní soutěži otevírá studentům gymnázia dveře na americké univerzity. O robota se zajímají také některé tuzemské firmy.