Nemocnice na Pardubicku se připravují na soud s VZP

Pardubicko - Pardubický kraj a také nemocnice, které zřizuje, se připravují na soudní spor s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta totiž stále trvá na tom, aby nemocnice zaplatily pokuty, které jim v dubnu udělila v celkové výši 50 tisíc korun. Konkrétně za to, že pacientům vracely regulační poplatky. Nemocnice v Ústí nad Orlicí, Chrudimi a v Pardubicích se odvolaly. Pokutu zaplatit odmítají, podobně se k situaci postavil kraj.

Ředitel Pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda potvrdil, že s rozhodnutím VZP nesouhlasí. Teď se čeká, jak bude VZP postupovat dál. Napětí mezi ní a nemocnicemi sílí. VZP dál trvá na tom, že nemocnice porušovaly zákon, když pacientům vracely regulační poplatky.

Mluvčí VZP Jiří Rod se nechal slyšet, že pokuta byla udělena oprávněně. Pardubický krajský úřad odmítá VZP ustoupit. Nemocnice prý pokutu nezaplatí. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) připustil, že se celá kauza může dostat až k soudu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na případný soud s VZP se připravují i ostatní kraje. Zatím však není jasné, zda budou proti největší tuzemské pojišťovně postupovat společně.