Žhář zaútočil na votický finanční úřad

Benešov - Do okna finančního úřadu ve Voticích na Benešovsku hodil dnes neznámý útočník zápalnou láhev. Chytla od ní jedna kancelář, nikdo ale není zraněný. Není to ovšem první útok. Před pár dny se tam odehrál podobný případ. Policisté útok vyšetřují a mimo jiné také hledají možné souvislosti mezi oběma případy.

Finanční úřad stojí jen pár metrů od základní školy. Pracují tu desítky lidí. V době, kdy zápalná láhev vletěla do okna v prvním patře, tu naštěstí ještě nikdo nebyl. K útoku totiž došlo krátce po třetí hodině ráno. Plameny zachvátily kancelář oddělení daňové kontroly. „Slyšeli jsme ránu, tak jsme se podívali z okna a viděli, že tam pod okny něco hoří, takže žena pak zavolala hasiče,“ popisuje situaci jeden z obyvatel Votic. „Nemůžeme vyloučit, že se jednalo o záměrný útok na finanční úřad,“ říká mluvčí Finančního ředitelství v Praze 2 Jana Kaslová.

Shořel nábytek i technické vybavení, a to už po druhé. Po prvním útoku minulé úterý zničil oheň místnost v druhém patře. Policie teď vyhodnocuje stopy a záznam kamerového systému. Předběžnou škodu vyčíslila na sto tisíc korun. „Jestli tyto dva případy spolu souvisí, tak to je předmětem policejního vyšetřování,“ uvádí mluvčí Policie ČR Benešov Zuzana Stránská.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Útočník je podezřelý ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Za to mu hrozí trest tři až osm let odnětí svobody.