Pražské kolektory jsou technickým unikátem

Praha - Odborníci hovoří o tunelech inženýrských sítí pod povrchem hlavního města jako o světovém technickém unikátu. Kolektory se pražským podzemím proplétají v celkové délce devadesáti kilometrů. Další části sítě jsou ve výstavbě a některé zatím ve fázi projektu. Ty jsou však ohroženy plánovanými škrty ve státním rozpočtu kvůli hospodářské krizi.

Vodovody, plynovody, síťové kabely, telefonní linky, optické a datové kabely, odpad pod tlakem i potrubní pošta. To všechno je v Praze schované pod zemí. A jaká je hlavní výhoda kolektorů? Jsou to především opravy. „Tam, kde jednou postavíme kolektor, už není potřeba kopat do silnic, do chodníků, obtěžovat obyvatele v místě té lokality. Další výhodou kolektorů je, že ta technická síť, kabel nebo potrubí, které je uloženo v kolektoru, má mnohem větší životnost než v kopané trase,“ přibližuje výhody kolektorové sítě vedoucí oblasti Centrum, Kolektory Praha, Václav Černý.  

Kolektory jsou vedeny v hloubce od jedenácti do dvaačtyřiceti metrů pod povrchem. Jsou důsledně zabezpečené, vchody hlídají čipy a dění v kolektorech sleduje elektronický dispečink. „Dispečer má nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový přehled o situaci, aby mohl reagovat na případné výrony plynu, výbušné směsi, poruchy vodovodu, tzn. výronu nějaké vody,“ popisuje zabezpečení kolektorové sítě Václav Černý.  

Reportáž Zuzany Michaličkové (zdroj: ČT24)

Na svůj provoz si kolektory vydělají, jejich stavbu ale hradí město. I magistrát chce kvůli krizi šetřit. Termín dostavby teprve plánovaných kolektorů je proto nejasný. Zájemci o prohlídku tohoto pražského technického unikátu se můžou přihlásit přes webové stránky www.kolektory.cz