Stromovka se mění, dnes přibyla nová studánka

Praha - V Královské oboře dnes přibyla nová studánka. Je součástí rozsáhlé rekonstrukce největšího pražského chráněného parku, která probíhá od roku 2002, kdy Stromovku zaplavila povodňová vlna. Od té doby se park v anglickém stylu, jeden z nejstarších parků na území hlavního města, mění doslova před očima.

„Opravili jsme studánku, která slouží jako zdroj vody pro ptactvo a drobné živočichy,“ pochvaluje si Petr Štěpánek z odboru ochrany prostředí pražského magistrátu. Rekonstrukce studánky přišla město podle jeho slov zhruba na 400 tisíc korun.

Stromovka je jeden z nejstarších parků v Praze. Už ve třináctém století ho založil Přemysl Otakar II. Velké změny zaznamenala vláda Rudolfa II. a bohužel také povodeň, která postihla Prahu před sedmi lety. „Povodně zasáhly Stromovku dvojím způsobem. Zničily sice spoustu infrastruktury, ale Stromovka je vlastně lužní les a zatopení je svým způsobem přirozené, tedy to bylo špatně i dobře,“ vysvětluje Štěpánek.

Vstup Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

V rámci rekonstrukce zatím ve Stromovce přibylo několik tisíc nově vysazených stromů, opravy se dočkala síť cest a objevilo se i několik nových dětských hřišť. Na restauraci byla přestavěna také stará vozovna.