V mladoboleslavské Akumě opět hořelo

Praha - V průmyslovém areálu firmy Akuma v Mladé Boleslavi, kde se vyrábí baterie do aut, vypukl v pondělí večer požár. Na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Nikdo nebyl zraněn. Hořet začalo v místní zkušebně baterií, která byla zcela zničena, a odtud se pak oheň rozšířil na střechu.

Hasičům se v hale podařilo zlikvidovat plameny rychle. Problém ale nastal s hledáním ohnisek v mezistropních prostorách. „Jedná se o sendvičovou střechu a hasiči vlastně musí postupně odkrývat jednotlivé části,“ vysvětlil postup velitel zásahu Michal Zápotocký.

Za pomocí termokamery nakonec hasiči našli i poslední ohnisko ve střeše a po čtyřech hodinách oheň úplně uhasili. K úniku nebezpečných zplodin do ovzduší nedošlo, jak potvrdil Zápotocký: „Nebylo zjištěno hoření nějakých vyloženě toxických nebo nebezpečných chemických látek.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Příčiny požáru jsou zatím předmětem vyšetřování, předběžná škoda se odhaduje na 10 milionů korun. Místo bude dál hlídat ještě jednotka dobrovolných hasičů. Zápotocký dodal, že i když není narušená statika, vrchní části budovy hrozí zřícení.

Za poslední rok hořelo v Akumě už podruhé, požár tu totiž vypukl i v září loňského roku. Tehdy byly škody vyčísleny na desítky milionů korun.