V Liberci vznikla petice proti demolici lávky

Liberec - Petici za zachování lávky přes Nisu sepsali obyvatelé liberecké čtvrti Růžodol. Radnice tvrdí, že je lávka zchátralá a nevyužívaná, a tak ji namísto rekonstrukce čeká demolice. Protestní petici podepsali všichni lidé, kteří za řekou žijí. Nejkratší a nejschůdnější cesta k autobusové zastávce totiž vede právě přes lávku. Jestli ji město zbourá, prodlouží se cesta k autobusu téměř o kilometr a navíc z části povede po silnici bez chodníku.

Radnice píše v dopise, ve kterém oznamuje plánovanou demolici, že je lávka nevyužívaná. S tím ale lidé nesouhlasí a dodávají, že město se o okrajovou čtvrť vůbec nezajímá. Iniciátor petice Václav Stránský kritizuje radnici, že se stará pouze o své okolí a dál už nevidí. Lávka je v havarijním stavu. Demolici doporučili odborníci, jak tvrdí radnice.

Primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) naznačil, že prozatím zůstává otázkou, zda bude postavena nová lávka, nebo se zvolí úplně jiná trasa. Město Liberec zodpovídá za stav více než 140 mostů a lávek. Jen za prohlídky odborníků, kteří kontrolují statiku, ročně zaplatí zhruba milion korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)