Zapáchající lihovar rozdělil lidi v Dobrovici

Dobrovice na Mladoboleslavsku - Už loni v srpnu vyvolal zkušební provoz dobrovického lihovaru mocnou vlnu nevole. Lidem vadí všudypřítomný zápach, který se podle nich nezmenšil ani po úpravách, které slíbil provozovatel lihovaru. Ne všichni by ale výrobu kvůli zápachu zrušili - stejně jako vedení města jsou vděčni za pracovní příležitost. Do celé věci se navíc vložili úředníci z kraje i inspekce životního prostředí - inspekce uvedení lihovaru do trvalého provozu nedoporučila, ale Středočeský kraj ho přesto povolil.

Vedení firmy loni ujistilo místní obyvatele, že zápach a hluk pocházející z lihovaru maximálně omezí. To se podle generálního ředitele Cukrovarů a lihovarů TTD také stalo: „Zabudovali jsme spoustu a spoustu zařízení odstraňujících zápach a odstraňující ty problémy. Mimo jiné jsme instalovali výkonné lapače.“ Výroba navíc podle posudků nepřekračuje žádné limity toxických látek.

Zápach jako veličina měřitelná není, a tak mají někteří obyvatelé na nezávadnost lihovaru jiný názor. Pod petici proti jeho fungování se podepsaly téměř tři stovky lidí. „Hluk i zápach se tady změnily úplně minimálně. Pokavad ten lihovar jede a je v provozu, tak ten zápach je víc jak dostatečný,“ tvrdí Luboš Kroutil ze sdružení Šance pro Dobrovici. Také další signatáři petice si stěžují, že si nemohou ani otevřít okno.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj stanovisko inspekce odmítl

Česká inspekce životního prostředí trvalý provoz lihovaru nedoporučila, a to právě kvůli zápachu. Pro vedení Středočeského kraje je ale toto rozhodnutí nezávazné, a tak dalo kolaudaci zelenou. „Já neříkám, že je tam všechno úplně v pořádku, ale my jsme mluvili s vedením firmy a bylo nám řečeno, že budou dělat další úpravy,“ zdůvodnil rozhodnutí krajský radní pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD).

Město chce navíc podepsat s firmou smlouvu, která by zajistila dodržování předpisů. To ale zatím lidem nestačí, a tak část obyvatel poslala stížnost i ombudsmanovi. Pokud nepomůže ani to, chtějí se obrátit na soud.