Liberecké centrum vypustilo odchované dravce

Liberec - Liberecké Centrum pro zvířata v nouzi Archa vypustilo dnes zpět do volné přírody deset mláďat poštolky a dva dospělé opeřence. V Arše dravci po vypadnutí z hnízda dospěli a již se o sebe ve volné přírodě dokáží postarat. Někteří dravci se dostávají do centra poté, co je lidé najdou jako mláďata na zemi a do Archy přinesou.

„Několik posledních dní jsme jim dávali do voliéry živou potravu, aby se učily lovit a ještě řadu týdnů jim sem budeme na krmiště dávat potravu. Než se rozkoukají a rozlétají, budou se k nám vracet,“ uvedla Ivana Hancvenclová z Archy.

Poštolky jsou z okolí Liberce, Jenišovic a Jablonce nad Nisou a v centru pobývaly od počátku léta. Létat se učily od starších handicapovaných opeřenců. Dnes jim ošetřovatelé poprvé otevřeli klec a vylákali je ven na čerstvá kuřata. Poštolky opustily svůj přechodný azyl poměrně rychle, víc než připravená kořist je ale vyvedla ze zajetí zvědavost. Ještě trochu nejistě pak kroužily nad areálem centra.

V libereckém centru pro zvířata pečují také o káňata, vzácného luňáka, lišku nebo tři zatoulané želvy. Za pletivem na louce mají také čtyři mláďata srnců, kteří už nikdy nebudou volní. Zvykli si na člověka a přežijí jen v oboře.

Centrum je součástí libereckého útulku pro psy a kočky a jeho zřizovatelem je Zoologická zahrada v Liberci. Letos jím prošlo již 280 psů, asi o 40 víc než vloni. Stále častěji se tam dostávají staří a nemocní psi, kterých se jejich majitelé zbavují, aby nemuseli řešit problémy s nimi.