V Bítovanech objevili vzácnou rostlinu

Bítovany - Ochránci přírody objevili v rybníku zvaném Farář v Bítovanech na Chrudimsku vzácnou rostlinu, která se ode dna šplhá k vodní hladině. Podle tvaru svých unikátních květů dostala název kotvice. Kotvici plovoucí, jednoletou vzácnou rostlina s ostnatými oříšky, ochránci přírody zkoumají z loďky. Neobvyklou a pro mnohé nenápadnou rostlinu označili za kriticky ohroženou.

Botanička Helena Faltysová prozradila, že rostlina roste až ke hladině, kde vytvoří růžici listů. Vedoucí krajského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina informoval, že k rybníku se botanici vydali na základě upozornění místních v loňském roce. V rybníku Farář u Bítovan se rostlina hojně vyskytovala už ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Hladinu posetou listy kotvice si pamatuje i řada místních obyvatel.

Bývalý starosta Bítovan Jaromír Pražan se nechal slyšet, že jako malý kluk viděl tuto rostlinu růst v rybníku hojně. Co způsobilo, že rostlina později na mnoho let z vodní hladiny úplně zmizela, nedokáže dnes nikdo přesně vysvětlit. Důvodem mohlo být zborcení nedalekého jezu, zhoršování kvality vody a její úbytek. Už kdysi dávno byly oblíbené samotné plody kotvice, které obsahují hodně bílkovin a sacharidů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Vlastimil Peřina, doal, že v současné době se jedná v přírodě o jediný doložený výskyt této rostliny. Nejen rostliny a živočichové dělají z Bítovan výjimečnou lokalitu. Přírodní památkou je území vzdálené jen několik metrů od rybníka, kde se dodnes dochovaly vzácné vrstvy druhohorního uhlí.