Přes protesty se sloučí základní školy v Příbrami

Příbram - Zastupitelé v Příbrami rozhodli, že se dvě místní základní školy sloučí v jednu. Ředitelku Základní školy Bratří Čapků, která má zaniknout, ale o tom, že od září přijde o místo, nikdo předem neinformoval. Záměr radních neprojednala ani školská rada. Kantoři ani rodiče se slučováním nesouhlasí - podle vedení města je to ale jediný způsob, jak zastavit pokles počtu žáků.

Rozhořčení učitelé a rodiče šli proti slučování škol protestovat na zastupitelstvo. Když zastupitelé vycítili, že nad debatou ztrácejí kontrolu, starosta Josef Řihák (ČSSD) poslal sms zprávu zastupiteli Jiřímu Svobodovi (KSČM), aby podal návrh na ukončení diskuze. Ten poslechl, většina ho podpořila a lidé tak mají smůlu.

Jiří Svoboda se brání, že návrh na ukončení diskuze byl rozhodnutý podat ještě před tím, než mu zpráva od starosty přišla. Základní školu Bratří Čapků chce město sloučit už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2004 a od té doby škola funguje ve dvou budovách. Teď se bude znovu spojovat - se Základní školou Březové Hory. Ředitelka rušené školy Dagmar Kredbová, učitelé i rodiče jsou zajedno - dětem to uškodí, škole nepomůže.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Počty žáků na škole Bratří Čapků každoročně klesaly o stovku, což byl pro zastupitele argument, proč zvolit radikální řešení. Za úbytek dětí podle vedení města může ředitelka. Výuka by měla zůstat na obou školách zachována v plném rozsahu. 330 žáků z rušené školy tedy bude od 1. září chodit stále do stejné budovy, jejich škola ale bude mít jiného ředitele a bude fungovat pod hlavičkou ZŠ Březové Hory.