V Kladně likvidují lípy čmeláky

Kladno - Stovky chráněných čmeláků zabily dvě exotické lípy ve sportovním areálu Sletiště v Kladně. Lípa stříbrná, kterou radnice často vysazují ve městech, je sice odolná vůči smogu, její nektar ale likviduje čmeláky. Ochránci přírody se teď chtějí zasadit o to, aby úřady nebezpečné lípy pokácely a nadále je nevysazovaly. Jednoduše se celý problém dá popsat tak, že zdrogovaní čmeláci při jídle umírají hlady.

Paní Mašková objevila stovky mrtvých čmeláků v Kladně na Sletišti náhodou. Čmelák při získávání nektaru z lípy stříbrné, exotického stromu původem z Asie a Balkánu, vydá mnohem více energie, než stačí přijmout, a pak umírá vyčerpáním. Přesto je pro něj nebezpečný strom neodolatelným lákadlem.

Biolog Miroslav Pavelka říká, že v určitých letech a klimatických podmínkách, kdy mají ostatní lípy málo nektaru, se to děje masově. Lípy stříbrné jsou ideálním stromem do města. Na rozdíl od původních druhů lip velmi dobře snášejí znečištěné ovzduší. Ochránci přírody teď ale chtějí žádat úřady, aby jejich vysazování dál nepovolovaly.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ochranáři žádají veřejnost, pokud se setká s hromadným úhynem čmeláků, aby místo zdokumentovala a kontaktovala Český svaz ochránců přírody.