Už od srpna se má výrazně zdražit vodné a stočné v Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Vodné a stočné se má v Ústí nad Orlicí zdražit od srpna o 27 procent. Lidé si stěžují, že je o zvýšení cen dopředu nikdo neinformoval. Opoziční radní se proto pustili do městské organizace TEPVOS, která vodu dodává. Za zdražení může největší odběratel vody - továrna Perla, která nečekaně ukončila výrobu. TEPVOS tak rázem přišel o čtvrtinu všech příjmů, výpadek musí zaplatit obyvatelé města.

Ústí nad Orlicí se proto rázem zařadí mezi tři města v regionu, kde je vodné a stočné nejdražší. Lidé ročně zaplatí skoro 2100 korun. Zdražení je ale podle ředitele TEPVOSu Martina Langa v souladu s výměrem a regulací. „Aby za soukromou firmu někdo platil, aby to odnesli prostí občané, to prostě je neslýchané,“ domnívá se zastupitel Jaroslav Fišer (KSČM).

Opozice kritizuje i krátkou lhůtu, ve které společnost zdražení oznámila. Měsíc dopředu je prý v době prázdnin a dovolených málo. Starosta Richard Pešek (ODS) se ale TEPVOSu zastává, Perla prý skončila náhle a tak musela společnost začít počítat. Teprve po skončení výpočtů zjistila, že je potřeba zdražit.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)