Za rok v červnu skončí pražské denní centrum pro bezdomovce

Praha – Jediné pražské denní centrum pro bezdomovce, které provozuje společnost Naděje, přestane fungovat příští rok v červnu. Vyprší nájemní smlouva a radnice před jejím prodloužením dala přednost stanovišti záchranné služby. To je totiž v centru Prahy nutně potřeba. Zároveň tak ale zmizí poslední místo, kam se mohou lidé bez domova přes den uchýlit. Podle městských politiků to nevadí – stávající síť útulků je prý dostatečná, navíc nemá být centrum pro bezdomovce v centru města.

Denní centrum Naděje poskytuje lidem bez domova jídlo, služby psychologa, sociálního pracovníka i praktického lékaře. Denně jeho služby vyhledává přes sto lidí. Vedení Prahy 1 je ale přesvědčeno o tom, že místo, kde je dnes centrum pro bezdomovce, je zároveň jediným objektem, kde je možné vybudovat stanoviště záchranky.

Podle radního Prahy 1 Filipa Dvořáka je právě v centru města nejvíce zásahů. „Jakmile bude stanoviště přímo v centru, tak se zkrátí dojezdová doba o několik minut,“ upozornil ředitel pražských záchranářů Zdeněk Schwarz.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Praha 1 se tak ve jménu pomoci nemocným či zraněným zbavila palčivého problému – bezdomoveckého centra. Pražský magistrát ho chce vybudovat jinde, ale žádná městská část bezdomovce na svém území nechce a vybudování denního centra na svých pozemcích shodně odmítají. Představitelé Prahy 1 argumentují i tím, že by taková instituce vůbec neměla být v centru města. „Spádové centrum, které řeší až tu následnou péči, na území Prahy 1 nemá co dělat,“ uvedl Filip Dvořák.

Ani magistrát nepovažuje problém za příliš zásadní, podle radního pro sociální oblast Jiřího Janečka nebude výpadek denního centra znatelný. Bezdomovcům tak bude v Praze 1 nadále sloužit už jenom takzvaná mobilní jednotka, která pomáhá lidem bez domova přímo v ulicích.