V Přerově začíná jazzový festival plný hvězd

Přerov - Město žije přípravami na Československý jazzový festival. Začíná už zítra a letos dokonce slaví kulaté jubileum - 40 let od svého založení. Městský dům teď bude po celé čtyři dny hostit nejlepší světové interprety – například švédskou zpěvačku Viktorii Tolstoj nebo trio pianisty Jacka Van Polla. Letošní ročník festivalu se koná pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause.

Plakáty s pozvánkami na jazzový festival v posledních dnech doslova zaplavily ulice Přerova. Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou už téměř vyprodané a v tiskárně finišují při vazbě programů. Dokončuje se také kniha, která mapuje historii našeho největšího a nejstaršího jazzového festivalu.

Kniha, která mapuje historii festivalu se jmenuje Labyrint jazzu a ráj srdce a sepsal ji Aleš Benda: „Práce to byla většinou zajímavá, protože člověk objevoval věci na které už dávno zapomněl anebo je zasunul do té své paměti někam do nějaké přihrádky v trošku jiné podobě, než potom se vlastně ukázalo, že to bylo.” Knihu čeká v rámci festivalu křest: „Chtěli bychom knihu zítra pokřtít. No a na základě toho samozřejmě pak to pojmout přece jenom jako ocenění té celé plejádě lidí, kteří vlastně jsou pamětníci toho prvního festivalu a do dnešního dne s festivalem spolupracují,” dodává ředitel festivalu Rudolf Neuls.

Hned první večer se přerovským posluchačům představí nizozemský pianista Jack Van Poll se svým triem. Na festivalu poprvé vystoupil už v roce 1969. „Má k Přerovu vztah, vždycky se mu tu líbilo, líbila se mu děvčata přerovská a napsal dokonce kdysi dvě písničky – jedna se jmenovala Pasáž v Přerově a druhá Objížďka,” říká Neuls.

Prapravnučka ruského klasika, švédská královna jazzu Viktoria Tolstoj, americký kytarista Mike Stern nebo jeho krajané Groove Collective. To je výčet těch největších taháků letošního festivalu. Pořadatelé pro návštěvníky festivalu také letos připravili řadu doprovodných akcí. Koncerty pod širým nebem a noční jamy.