Spor o ČSAD Liberec trvá

Liberec - Liberecká radnice ustoupila tlaku starostů některých okolních obcí a rozhodla se zatím své akcie ve firmě ČSAD Liberec neprodat, podíly ostatních menšinových vlastníků by tím ztratily cenu. Přesto se situace neuklidnila, mezitím totiž šest jiných měst prodalo své akcie v ČSAD tajně. Ostatní teď chtějí jejich obchod za každou cenu zvrátit. Starostové, kteří svůj podíl stále drží, o transakci nevěděli, nyní chtějí obchod prohlásit za neplatný. Pokud k dohodě nedojde, mají v úmyslu obrátit se na soud.

Ještě před měsícem považovali někteří starostové záměr Liberce prodat svůj podíl v ČSAD Liberec za podraz. Akcie ostatních obcí by se tak totiž staly bezcennými. Navíc se města na Liberecku před lety dohodla, že si podrží takzvanou blokační třetinu, aby mohla dění kolem autobusové dopravy ovlivňovat. „Většinový akcionář si teď může dělat se společností, co chce. V krajním případě může třeba autobusovou dopravu i úplně zrušit,“ prohlásil již před měsícem starosta Chrastavy Michael Canov (nez.).

Liberecká radnice teď prodej akcií za 2 miliony Kč zastavila a dohodla se s ostatními na společném postupu. „Nějaké změny v ČSAD Liberec proběhnout musí, jinak by skutečně hrozilo, že společnost se bude propadat stále hlouběji a nakonec by mohly být akcie všech akcionářů znehodnoceny,“ podotkl primátor Liberce Jiří Kittner (ODS). Předseda Sdružení obcí Libereckého kraje a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (Starostové pro LK) dodal: „Jednání budou probíhat v několika fázích. Nejdříve chceme s majoritním akcionářem porovnat jeho a naše představy o tom, jak má společnost fungovat.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Situace se však znovu komplikuje, šest obcí totiž mezitím své akcie prodalo, mezi nimi například Nové Město pod Smrkem. Jeho starosta se ale brání, město žádnou dohodu neporušilo, jen využilo nabídku. „Kdybychom odmítli příjem ve výši zhruba půl milionu, bylo by to určitě velice nezodpovědné,“ uvedl starosta Nového Města pod Smrkem Pavel Smutný (SOS). Starostové, kteří svůj podíl stále drží, o transakci nevěděli, teď chtějí obchod prohlásit za neplatný. „Udělám všechno, aby prodej všech těch akcií byl prohlášený za neplatný. Obrátíme se na soud,“ potvrdil starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (SZ).

Proč liberecké ČSAD nabídlo odkoupení akcií jen některým obcím a podle jakého klíče postupovalo, se ČT nepodařilo zjistit. Ředitel firmy nebyl k zastižení.

Cestující na zastávce
Zdroj: ČT24