Turnov čeká až o třetinu menší příjem z daní

Turnov - Radní v Turnově budou muset s rozpočtem šetřit daleko více, než chtěli. Propad v příjmech jako důsledek krize ale postihuje většinu měst a obcí na Liberecku. V Jablonci nad Nisou vyčíslili propad na více než 50 milionů korun s tím, že plánovaná částka výběru na daních měla činit 500 milionů korun. V Liberci zatím přesné číslo neznají, ale již počátkem roku nastavili příjmy o 14 procent nižší než vloni.

Po stavbě kanalizace měly v Turnově následovat rekonstrukce ulic. Radnice se ale bude hodně rozmýšlet, jak budou velkorysá. Sama totiž musí šetřit. Dokonce plánuje propustit osm až deset úředníků. Místostarosta Turnova Aleš Hozdecký (ODS) sdělil, že město v současné době neplánuje žádné větší investice.

Daňové příjmy Turnova měly letos činit 135 milionů korun. Podle radnice ale budou určitě o dvacet, v nejhorším případě až o čtyřicet milionů nižší. Podle opozice je to už teď na městě vidět, že musí šetřit. Zastupitel Břetislav Jansa (VPM) uvedl jako příklad omezení technických služeb.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Turnovská radnice se navíc obává přílišných úlev státu v rámci protikrizových opatření. Tajemník Městského úřadu Turnov Miroslav Šmiraus říká, že letos budou propady vysoké. Větší oříšek bude podle místostarosty Jaromíra Pekaře (ODS) sestavení rozpočtu na příští rok. Teprve pak se prý důsledky krize projeví naplno.