Léto vybízí zloděje k vloupáním do prázdných bytů

Pardubicko - Letní měsíce a s nimi opuštěné byty a domy znamenají každoročně velký problém. Návrat z dovolené nebo víkendu se během okamžiku mění v zoufalství a bezmoc. Vypáčené dveře nebo rafinovaně otevřený zámek, přeházené věci a ukradené cennosti a vybavení bytu - přestože policie v celé zemi eviduje oproti předchozím rokům jen mírný nárůst vloupání, několik čerstvých případů právě vyšetřují kriminalisté v Pardubickém kraji.

K vykradenému bytu vyjížděli policisté naposledy na Chvaleticko. Vloupání se stále vyšetřuje. Mluvčí Policie ČR Pardubice Markéta Janovská informovala, že od začátku roku je evidováno 26 případů vloupání do bytu, z toho je 7 objasněných. Dovřená okna a hlavně bezpečnostní zámky, kování a bytelné dveře - taková jsou doporučení pojišťoven i zkušených zámečníků.

Nekvalitní a zastaralé vložky zlodějům usnadňují práci. Odborník na zabezpečovací zařízení Michal Zemek varuje, že jeden zámek v dnešní době zaručeně nestačí. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká říká, že bytoví zloději se zatím naštěstí neorganizují do větších skupin, které by působily ve více krajích.

Reportáž a vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pokud majitel po návratu domů zjistí poškozené dveře, neměl by do bytu vstupovat do příjezdu policie, a to kvůli stopám, které zloději případně zanechali. Zloději se však v současné době zaměřují spíš než na byty na provozovny různých podniků nebo prodejny - v tomto odvětví kriminality byl zaznamenán nárůst 32 procent.