Dravci zachraňují Orlické hory

Liberec - V Orlických horách jsou přemnožení hlodavci. Okousávají kůru mladých stromů a ty pak v létě uschnou. Malá zvířata takto poničila rozsáhlé plochy lesních porostů po celých Orlických horách. Správa Chráněné krajinné oblasti se proto rozhodla redukovat jejich počet. Hlodavce by měli pochytat draví ptáci.

„Je to problém posledních 10 let, kdy se tyto škody pravidelně opakovaly. V zimě 2004/2005 to narostlo do opravdu velkých rozměrů, že se dalo mluvit o lokální ekologické katastrofě,” uvádí zaměstnanec Správy CHKO Orlické hory Zdeněk Záliš.

Hlodavci se v horách přemnožili, protože postupně ubylo jejich přirozených nepřátel, tedy dravých ptáků a sov. Ochranáři se to nyní pokoušejí napravit rozmísťováním ptačích budek. Přilákat do nich chtějí sýce rousného, puštíky a poštolky.

„Velké sovy jako puštík konzumují až 7 hlodavců denně. Sýc rousný dva až tři a když má mláďata, tak samozřejmě nosí mláďatům. Ta spotřeba může být poměrně vysoká, tak 15–20 kusů hlodavců denně,” říká ornitolog Miroslav Dusík.

Celkové náklady na biologickou ochranu lesa už podle Jana Mocka ze Správy CHKO dosáhly částky 130 tisíc korun. Ochranáři věří, že budou úspěšní, a poukazují na zkušenosti z Jizerských hor. V těch funguje stejný projekt už od roku 1991.

„Dnes jsou tam škody minimální. Myslím si, že se tam ta populace soviček tak ustálila, že stačí udržet ten vrchol gradace na nějaké únosné výši,” potvrzuje zlepšení v Jizerských horách Dusík. Jak dalece bude projekt úspěšný v Orlických horách, ochranáři poznají nejdříve za deset let.