Dopravní podnik schválil znovuzavedení turniketů do metra

Praha - Představenstvo Dopravního podniku (DP) schválilo znovuzavedení turniketů do pražského metra. Mělo by se tak stát v roce 2011. Odhadované náklady se vyšplhají přes dvě miliardy korun. Někteří pražští zastupitelé celý záměr kritizují, navíc podle nich Dopravní podnik tají podstatné detaily. Turnikety z metra zmizely před čtyřiadvaceti lety.

Dopravní podnik si od zavedení turniketů slibuje větší tržbu a méně černých pasažérů. Návratnost investice je podle DP pět let. Pražští zastupitelé už dostali na stůl zprávu, podle které bude pro dopravce nejlepší vzít si úvěr od pražské radnice. Jenže tady narazil Dopravní podnik na odpor magistrátní opozice. Například zastupitelka za zelené Petra Kolínská si myslí, že když je projekt tak ekonomicky výhodný, jak DP tvrdí, tak by si měl vzít úvěr od komerční banky. Opoziční zastupitelé kritizují kromě podle nich přemrštěné ceny také neprůhlednost celého plánu - nemají prý k dispozici čísla, která by jasně ukazovala, že se turnikety vyplatí. „Já jsem už v květnu požádala o tyto studie, DP mi je odmítnul vydat a nejspíš se budu muset obrátit na soud,“ prohlásila Kolínská.

Turnikety jsou podle opozice jenom dalším krokem ve snaze podpořit stamilionový projekt Opencard. Museli by si ji totiž pořídit všichni, tedy i děti a důchodci, kteří za hromadnou dopravu v Praze neplatí. Větší databáze by pak pro projekt znamenala vyšší zisky. A další negativum - znovuzavedení turniketů výrazně zpomalí vstup na nástupiště.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)