Loukotě a řemeny představily unikáty

Jičín - Majitelé unikátních veteránů ze samých počátků historie automobilismu si dali sraz v Jičíně. Divákům se na setkání nazvaném příznačně Loukotě a řemeny představily nejstarší vozy vyrobené do roku 1918. Účast na akci přijalo množství nadšenců, kteří přihlížejícím předvedli opravdové lahůdky. Mnoho strojů je v takové kondici, kterou by jim mohli mnozí závidět. Jičínská jízda je první a zároveň největší akcí pro tuto kategorii strojů v České republice.

Anglickou automobilku Belsize zná dnes už jen málokdo, výrobu skončila ve 27. roce minulého století. O jeden ze čtyř dochovaných vozů Belsize na světě pečuje Rudolf Žalud, auto vyrobili v Anglii v roce 1916. Desítky let stálo ve stodole na britském venkově, proto je jako nové. „Jedno z prvních malých závodních vozidel, tady je závodní licence z roku 1926. Naprosto jednoduchý automobil, člověk přijde, pustí benzin, protočí a automobil jede,“ chlubí se majitel Rudolf Žalud.

Na setkání do Jičína přijely i další unikáty vyrobené do roku 1918, jako je třeba nejstarší Oldsmobile z roku 1903 rakouského sběratele Franze Hoffera. „Jiné takové setkání u nás v republice není. Rádi bychom ukázali techniku našich předků, že už v době před 100 lety dokázali vyrobit stroje, které je možné do dnešní doby udržet v chodu a použít k jízdě,“ prohlásil Michal Geisler z Veteran Car Clubu Jičín.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ani při tomto setkání veteránů silnic nemohla chybět spanilá jízda, tentokrát směr hrad Pecka.