V Opavě našli oradlo staré tři tisíce let

Opava - Archeologové objevili v opavské Nákladní ulici unikátní tři tisíce let staré oradlo z mladší doby bronzové. V České republice se jedná pravděpodobně o jediný nález takového typu. Po zakonzervování bude předmět k vidění ve Slezském zemském muzeu.

Oradlo je kus zahnutého dřeva, v podstatě předchůdce pluhu, a lidé ho používali ke kypření půdy. Podle vedoucího archeologického výzkumu Petera Kováříka jde o významný objev, protože se v Evropě tyto předměty nacházely jen ojediněle a jsou známé jen ze skalních rytin, například z jižního Švédska nebo severní Itálie.

Oradlo teď mají na starosti konzervátoři. Protože v opavském muzeu nemají potřebné zázemí, využijí špičkově vybavené laboratoře Slezské univerzity. Na unikátní práci se tak mohou podílet i její studenti. Předmět bude postupně dehydrován a konzervátoři se budou snažit ho zpevnit. U oradla se našly různé kapradiny a kameny, které budou také předmětem zkoumání. Ředitel Slezského zemského muzea v Opavě se na nový přírůstek do sbírek už těší. „Předměty budou významným přírůstkem do sbírky Slezského zemského muzea,“ řekl.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)


V Opavě jsou z archeologického hlediska velmi specifické podmínky. V jejím historickém jádru je totiž vysoká úroveň spodní vody, díky které se dochovala řada nálezů z kůže nebo dřeva ve velmi dobrém stavu. Kromě pravěkých předmětů tu archeologové našli i středověké a novověké předměty. Archeologové by měli v Nákladní ulici dokončit záchranný výzkum letos v zimě, potom tady začne výstavba společenského centra.