Čtyřpodlažní apartmány v Mladých Bukách nebudou

Mladé Buky – Část obyvatel podkrkonošských Mladých Buků se pustila do boje s pražskou developerskou společností GIP group. Vzbouřili se proti plánované výstavbě apartmánových domů v obci a vypadá to, že vyhráli. Tři čtyřpodlažní domy s více než stovkou apartmánů měly stát podél řeky Úpy, hned vedle rodinných domů a roubených chalup.

Pro některé místní byla plánovaná investice společnosti GIP group nepřijatelná. Člen občanského sdružení Stanislav Suchánek upozornil na zvýšení počtu obyvatel, aut, s tím související nedostatek parkovacího místa a snížení klidu. Člen představenstva GIP group Ásim El Amin však namítá, že projekt za stovky milionů korun by byl pro obec přínosem.

Mladé Buky by sice výstavbu na břehu Úpy přivítaly, ale požadovaly snížení budov alespoň o jedno patro. Projekt se ale ubral zcela jiným směrem. Starosta Mladých Buků Jiří Zeman informoval, že dostal písemné potvrzení společnosti o ustoupení od projektu. Vedení GIP group říká, že nechtělo jít proti lidem, byť by těch protestujících prý byla menšina.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ásim El Amin dodal, že nyní je v plánu výstavba nižších a menších objektů. Nespokojení obyvatelé naznačili, že pokud by vznikl projekt respektující místní zvyklosti, stavbě bránit nebudou. Nový projekt chce investor Mladým Bukům představit nejpozději do konce roku.