Adršpach hlásí turistům: Přeplněno

Hradec Králové – Dopravní kalamitu dnes zaznamenal oblíbený cíl turistů - Adršpašské skály. K proslulým skalám se totiž chtělo dostat tolik návštěvníků, že už před polednem nebylo kde zaparkovat. Situace se tady opakuje několikrát ročně. Ochránci přírody proto na místě radili, kam jinam se dá na Broumovsku jet. Obec totiž o výstavbě dalších parkovišť pro turisty neuvažuje.

Krátce před dvanáctou hodinou mohou vjet na parkoviště u skalního města poslední auta, další řidiči mají smůlu. Ochranáři je obcházejí a informují, jaké jsou náhradní možnosti. „Musíte jet jinam. Nejlíp zpět do Teplic a přijet vlakem. Jestli chcete, dám vám jízdní řád. Můžete také přijet někdy jindy,“ radí Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Obec i ochranáři problém předpovídali. Způsobila ho kombinace pěkného víkendového počasí a církevního svátku v Polsku. „Jedeme z Prahy a tohle nás čeká, prý máme přijet jindy,“ je nemile zaskočen jeden z přijíždějících turistů. „Pojedeme dál. Uvidíme, třeba se někde něco uvolní,“ rozhoduje se na místě druhý.  

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Že by se podobným komplikacím do budoucna dalo zabránit výstavbou dalších parkovišť, o tom Správa CHKO Broumovsko nechce ani slyšet. „My se domníváme, že lepší je, když ta auta vůbec nepřijedou. Potom bychom nemuseli nechat lidi stát třeba čtyři hodiny ve frontě u pokladny na lístky,“ říká Petr Kuna. „Další parkoviště v našem katastru budovat nebudeme,“ potvrzuje starostka Adršpachu Dana Cahlová.

Ochranáři budou prosazovat, aby vznikl lepší informační systém, který by turisty před plným parkovištěm včas varoval. Obec Adršpach chce problém řešit i tím, že víc investuje do propagace zimní sezony. Málokdo totiž ví, že jsou skály otevřené celoročně.