Ústečtí nechtějí podzemní parkoviště v centru

Ústí nad Labem - „Beton nad Labem“, tak by se podle mnohých obyvatel a politiků mohlo přejmenovat Ústí nad Labem. Vadí jim záměr magistrátu postavit na Lidickém náměstí v centru města velké podzemní parkoviště. Stěžují si nejen na to, že se ve středu objeví další betonová stavba, ale vadí jim také to, že do zatím klidné zóny bez velkého provozu přivede dopravu.

Hodinové parkovné za 10 korun, hodinová jízdenka na trolejbus za 19 korun. Tak město podporuje ekologickou dopravu, zlobí se opozice. „I kdybychom zlevnili městskou dopravu na polovinu, tak lidé budou do těch aut stále sedat,“ tvrdí mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. „Udělali bychom lépe, kdybychom se zaměřili na městskou hromadnou dopravu, než přivádět další auta do města,“ oponuje městský zastupitel Jaroslav Kubín.

U magistrátu má totiž vyrůst velké podzemní parkoviště. „Nové parkoviště by přivedlo dopravu úplně do centra města, kam zatím automobilová doprava nesmí,“ odmítá záměr města Jiří Škoda ze Strany zelených. „Máme zde hezké náměstí s vodotrysky, v parčíku je klidné posezení,“ říká jeden z místních občanů. „Bylo by určitě lepší moci zde zaparkovat, ale těch aut by tu bylo fakt hodně,“ domnívá se druhý. „To je hloupost, už je tady takhle dost aut,“ namítá třetí. „Tím, že v centru města přibudou parkovací místa, tak to neznamená, že sem bude jezdit více automobilů. Těch automobilů bude stejně, jenom budou mít kde parkovat,“ argumentuje Milan Knotek.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Před několika lety vyrostlo parkoviště pod Mariánskou skálou, často ale téměř zeje prázdnotou. Přesto podle magistrátu v centru chybí několik tisíc parkovacích míst. „Lidé parkoviště naléhavě chtějí,“ tvrdí Knotek. „Parkovací místa chybí převážně na sídlištích a u obytných domů,“ připomíná Jiří Škoda.

Máme jiné osvědčené řešení, auta nechat na kraji města, říkají zelení a komunisté. „Když někdo zaparkuje na záchytném parkovišti, mohl by jet do centra městskou hromadnou dopravou třeba i zdarma,“ uvádí Jiří Škoda.

Záchytná parkoviště už fungují v jiných městech. Ústecký magistrát ale trvá na svém. Lidé jsou prý pohodlní. Projekt parkoviště na Lidickém náměstí je podle něj ve finální verzi, na jeho postavení ale zatím nejsou peníze. Proti parkovišti už ale na internetu vznikla petice.