Jezero v Lahošti na návsi nechtějí

Teplice - Někteří obyvatelé obce Lahošť na Teplicku se bouří proti úpravám místního potoka, které chystá Povodí Ohře. To už ale pro svůj projekt získalo souhlas lahošťského zastupitelstva, které stížnosti odmítlo. Zastupitelé tvrdí, že projekt zvýší ochranu obce až před dvacetiletou vodou. Zabrání tak náhlým záplavám a zlepší ochranu obecního i soukromého majetku.

Náves se při povodni změní v jezero a z historické mostu, který se nesmí zbourat, bude hráz. Tak vidí důsledky úprav, které chystá Povodí Ohře na potoce Bouřlivec, stěžovatelé. „Ta voda se po úpravách bude valit celou návsí,“ odmítá projekt Adolf Pakosta. „Oni tady vlastně vytvoří polder uprostřed vesnice,“ dodává další z odpůrců projektu Josef Fábera. „Jezero tady určitě nebude,“ odmítá veškeré pochybnosti starostka obce Alena Matějková. „Podle mne to nepřinese nic dobrého,“ je přesvědčen další z odpůrců Václav Novák. 

Lidé z Povodí Ohře se stěžovateli nesouhlasí. Jak tvrdí, rozšíření koryta potoka o více než čtyři metry, až za alej stromů, zabrání, aby se Bouřlivec i při dvacetileté vodě vylil z břehů na náves. „Zastupitelstvo schválilo ochranu obyvatelstva před dvacetiletou vodou,“ argumentuje starostka Matějková. „Navíc zajišťujeme i to, že voda, která se při vyšších průtocích dostane z koryta, tak se nám do toho koryta zase zpátky vrátí,“ vysvětluje podstatu projektu Jan Svejkovský z Povodí Ohře. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Kritici však tvrdí, že úpravy koryta nemá Povodí Ohře dělat na návsi, ale před obcí a za ní. Podle povodí je ale třeba dělat úpravy koryta postupně. V místech, která experti označili jako kritická. „Smysl to má tak, jak to děláme teď,“ hájí projekt Jan Svejkovský. „Zastupitelstvo bylo jednoznačně pro tuto variantu,“ zdůrazňuje jednomyslné rozhodnutí Alena Matějková. 

Jednašedesát stěžovatelů, kteří už podepsali petici proti úpravám potoka, nejspíše nic nezmůže. Zastupitelstvo už projekt podpořilo i v opakovaném hlasování. Jak tvrdí starostka obce, zastupitelé kývli na to, co spočítali odborníci.