Oáza klidu se nachází ve Slatiňanech

Slatiňany – Ve Slatiňanech na Chrudimsku se nachází park se vzácnými stromy, jezírkem a výběhem pro koně u zámku, kde sídlí hipologické muzeum. Na člověka působí těchto 16 hektarů jako oáza klidu. Tisíce turistů tam však jezdí nejen kvůli historii chovu koní a památkám bývalého panství, ale také kvůli okolní přírodě.

Zahradník Josef Pohorský informoval, že v lokalitě se nachází mnoho exemplářů dosahujících mimořádné velikosti. Parku dominuje více než 200 roků starý památný strom buk červený. Jen těžko se dají přehlédnout i další vzácné útvary, se kterými si příroda pohrála.

Jen pár metrů od zámku je výběh pro koně Převalského. Kastelánka Státního zámku Slatiňany Lenka Gotthardová upřesnila, že v současnosti jsou v chovu čtyři koně tohoto prapůvodního plemena, o jehož záchranu se zasloužil také zakladatel Hipologického muzea Slatiňany - profesor Bílek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ty největší skvosty návštěvníky čekají uvnitř zámku. Noční prohlídky potrvají až do konce prázdnin. Obrazy, sochy, plastiky, knížky nebo dobový nábytek – to všechno patří do muzejních sbírek. Samotný zámek měl v minulosti několik majitelů. Lenka Gotthardová dodala, že první zmínky o něm pocházejí z roku 1294.

Už kdysi dávno majitelé panství mysleli na záliby svých dětí, když v parku nechali postavit malé hospodářství. Josef Pohorský doplnil, že sloužilo k výchově zámeckých dětí.

Členitý park u slatiňanského zámku včetně hipologického muzea patří mezi turistické skvosty Pardubického kraje. Ročně sem zavítá téměř 20 tisíc lidí. S plánovanými investicemi by se jejich počet měl ještě zvýšit.

Malé hospodářství
Zdroj: ČT24