Romské sdružení obviňuje kraj, že ho chce zlikvidovat

Hradec Králové - Romské občanské sdružení Sbližování z Hradce Králové si stěžuje na údajnou diskriminaci ze strany vedení Královéhradeckého kraje. Znevýhodnění ze strany kraje spatřuje sdružení v tom, že od úřadu nedostalo překlenovací úvěr a kvůli svým dluhům na sociálním a zdravotním pojištění nemohlo letos žádat kraj o dotace na svou činnost. Novinářům to dnes řekl předseda Sbližování František Kolář. Kraj diskriminaci odmítá.

František Kolář získal podle svých slov v roce 2008 od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dotaci a až letos v lednu první splátku ve výši 50 000 korun. „Potom někdo zařídil, že ministerstvo pozastavilo vyplácení dotace kvůli mým dluhům a na kraji jsem o dotaci žádat nemohl. Sdružení nyní financuji ze svého,“ řekl Kolář. V prvé řadě viní předseda Sbližování ze zodpovědnosti za celou situaci hejtmana Lubomíra France (ČSSD).

Sám Kolář dnes přiznal, že sdružení dluží zhruba 175 000 korun na sociálním a zdravotním pojištění. Krajský radní pro sociální sféru Miroslav Uchytil (KDU-ČSL) ČT řekl, že Sbližování již peníze od kraje neobdrží, protože o ně v tomto roce vlastně ani nepožádalo, ačkoli tuto možnost mělo. Kolář ale oponuje, že do dluhu se prý sdružení dostalo vinou kraje, protože mu zastavilo dotace.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Sdružení Sbližování funguje od roku 2006 a v Královéhradeckém kraji poskytuje Romům rady v právní i sociální oblasti, vyjednává za ně o dluzích s věřiteli, shání jim ubytování či hledá práci. Například vloni mělo 1 142 klientů, jeho rozpočet dosáhl zhruba 845 000 korun. Podle Uchytila není v Královéhradeckém kraji ohroženo poskytování terénních služeb pro sociálně vyloučené lokality, protože rada schválila pro tyto služby smlouvu s občanským sdružení Romodrom. Pokud ale kraj odebere Kolářově agentuře registraci, tedy nedovolí jí nadále poskytovat sociální služby, chce se její předseda bránit soudně.