Chátrající slavné lázně v Ústí jsou na prodej za 5 milionů

Ústí nad Labem – Historický cenné lázně, které v minulém století postavil továrník Schicht pro své zaměstnance, jsou v dezolátním stavu. Lázně, ze kterých je dnes k poznání jen místo, kde byl plavecký bazén, začaly chátrat po nepovedené privatizaci. Nyní je exekutor nabízí za pět milionů korun. Radní z ústecké čtvrti Střekov dříve o lázně zájem měli, tehdy ale snahu o záchranu památky blokovaly nevyjasněné majetkové vztahy. Náklady na rekonstrukci se ale nyní odhadují v desítkách milionů korun, které město nemá.

„Předpokládám, že to nakupovat nebudeme,“ říká nyní místostarosta čtvrti Ústí nad Labem - Střekov Václav Křeček (ČSSD). Vzhledem k nákladům na rekonstrukci je pro radnici prodejní cena lázní nepřijatelná. Podle starosty Vlastimila Žáčka (ODS) se ale budou snažit s ostudou města něco udělat. Jsou například připraveni pomoci se sháněním kupce i peněz potřebných na rekonstrukci. „V podstatě nemáme prostředky na to, abychom s tím cokoli jiného dělali,“ dodal Křeček.

S nákupem kdysi slavných lázní nechce pomoci ani velká ústecká radnice. „Pět nebo deset milionů, to není rozhodující částka. Rozhodující je částka za rekonstrukci. To by byly desítky milionů, které v současné době nemáme,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek.

Reportáž Vlastimila Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ústečtí historici ale stále doufají, že se lázně podaří zachránit. „Jak z pohledu obecných dějin lázeňství, z dějin architektury a i regionálních dějin Ústí nad Labem, tyto lázně jsou skutečně významná památka,“ uvedl Václav Houfek z Muzea města Ústí nad Labem. Obavy historiků, že za rok už možná nebude co zachraňovat, ale střekovský starosta nesdílí. Lázně jsou podle něj postaveny tak kvalitně, že stavba vydrží dalších sto let.